Pro piloty +420 603 807 087
Vyhledat

Můj první Fér Éro let

S velkým nadšením a pln očekávání jsem se zaregistroval do systému Fér Éro. Kdo by nechtěl létat za polovic? Navíc mne létání samotného nebaví a není nic lepšího než sdílet tu nadpozemskou krásu s dalšími lidmi na palubě. 

Zadal jsem do systému lety, které jsem sám chtěl zalétat a o které jsem doufal, že bude zájem. No a docela jsem to trefil:-) Na vyhlídkový let "Na kafe do Drážďan" už poletím dokonce podruhé. Dalším velice populárním zážitkovým letem je "Na skok do oblak". 
 
Nejlepší zážitek mám ale zatím hned z prvního vyhlídkového letu: Původně chtěl zákazník letět jen 20 minut. Nakonec letěla celá rodina a dohromady jsme ve vzduchu strávili hodinu a půl. Jelikož cestující pochází z okolí České Lípy, nechtělo se jim jet až na naši základnu, na letiště Sazená. Nebyl tedy problém doletět na letiště v České Lípě, které měli od domova kousek, a vyhlídkový let provést přímo tam. 
 
Byla to opravdu nádhera. Letní večerní vzduch byl naprosto klidný. Nebylo ani vedro, ani zima. Nefoukal žádný vítr a slunce při západu rýsovalo neskutečné tvary v krajině. Nejprve letěl synátor (12 let). Dychtivě hltal každou vteřinu letu, ptal se na všechno možné ohledně létání (mám podezření, že je to budoucí pilot:-). Letěli jsme jen chvilku a už se před námi tyčil majestátní vysílač na Ještědu. Pasažér by mi klidně mohl dělat navigátora. Vše cestou poznával s obdivuhodnou přesností. Tady Ralsko, tady Máchovo jezero, tady Bezděz. Na 12 let klobouk dolu. Po přistání jen suše mamince oznámil, že už přesně ví, na co si chce šetřit: na pilotní průkaz:-) 
   
Následně letěla Paní. První let takto malým letadlem. Byla velice statečná a vůbec se nebála. Krátký oblet České Lípy, nad jejich barák, nad Sloup v čechách a zpět na letiště. Jako poslední letěl Pán. Původně to byl především dárek k jeho narozeninám. Byla znát trochu nervozita, ale hned po startu bylo vidět jak je spokojen a užívá si to naplno. 
 
Krátce po vzletu už byl vidět Bezděz, tak jsme letěli co nejblíže, pod námi Máchovo jezero, vlevo Ralsko, vpravo Hrad Houska a nádherná krajina Kokořínska. Otočka zpět, bohužel proti zapadajícímu slunci je hůř vidět, ale letiště jsme bezpečně našli. Celá rodina byla naprosto nadšená a už se těší na další vyhlídkové lety. Mně už jen čekal samostatný skok zpět na Sazenou. Už  jsem samozřejmě dříve létal s pasažéry. Většinou se jednalo o rodinu, přátelé a známé. Vzít na palubu úplně cizí lidi je ale úplně jiná liga a byl to fantastické. Skoro až návykové. 
 
Za sebou už mám více sdílených vyhlídkových letů, ale tento první mi zůstane v paměti snad nadosmrti. Závěrem bych velice rád poděkoval tvůrcům Fér Éra. V praxi se ukazuje, že je to projekt tvořený piloty pro piloty a lidi s nadšením pro létání. Výhoda je jak na straně pilota (létáme za půlku) ale hlavně na straně zákazníka, který ušetří majland oproti ostatním "komerčním" vyhlídkovým letům. A navíc ten bonus sdílení radosti s dalšími lidmi - ten je k nezaplacení. Takže ještě jednou díky a už se těším na další dlouhou řadu sdílených vyhlídkových letů. 
 
Michal Monoszon