Pro piloty +420 603 807 087
Vyhledat

Fér Éro letí!

Fér Éro je neziskový projekt nadšených pilotů. Všimli jsme si, že hodně pilotů, kteří rádi létají musí řešit i finanční stránku téhle vášně. Stejně tak je celá řada lidí, kteří by se rádi proletěli, nebo to i čas od času udělají, musí počítat náklady. Tak nás napadlo, dávat tyhle lidi dohromady.

Často se někdo ptal, „kdybyste věděli o někom, kdo poletí…. Já bych se s ním rád svezl“. No, my samozřejmě víme, ale nevíme kdy. Tak proto vznikla tahle stránka. Jde o svým způsobem „seznamku“, kde se hledají a potkávají lidé, co prostě chtějí létat. Navíc je to mnohem levnější varianta vyhlídkových letů. Další výhodou je, že rozhodně letíte s někým, kdo v tu dobu letět opravdu chce. Můžete si domluvit jakoukoliv trasu letu i datum a dobu letu.

Jedná se o naprosto legální létání, jde o let za sdílené náklady. Náklady jsou sdílené opravdu fér – půl na půl. Férověji už to nejde.

Výhodu to přináší i letcům, kteří se připravují na kariéru profesionálního pilota. Jednak mohou létat za polovinu, jednak už musí řešit opravdové lety. Není to jen tak létání kamkoliv, jen aby se nalétaly letové hodiny timebuildingu. Je potřeba se na let opravdu připravit a předpokládáme, že se budou také spolucestujícímu při takovém vyhlídkovém letu náležitě věnovat. I to budoucího obchodního pilota připravuje na leteckou kariéru.

V systému Fér Éro si piloti sami připravují svůj letecký profil, připraví si tratě letů, které chtějí jako vyhlídky nabídnout a potom sami komunikují s případnými zájemci o vyhlídkový let. Jejich budoucí spolucestující si pak mohou vybrat z jakékoliv připravené trasy podle míst, kam se poletí, nebo podle typu letadla. Další možností je zadávání poptávek, to když nenajdou žádnou trasu letu do míst, která by je zajímala. Poptávka přijde všem zaregistrovaným pilotům a kdo se s cestujícím domluví, ten poletí.

Ačkoliv jsme původně předpokládali, že se bude létat z letiště Sazená, praxe ukázala, že lidé mají zájem o lety z letišť, která mají ve své blízkosti. Zajímavé je, že i s přeletem tam a zpět, kde jdou také s pilotem napůl, vycházejí takové výlety levněji, než vyhlídkové lety přímo v místě.

Úspěch celého projektu bude samozřejmě záležet na ochotě pilotů se registrovat a vytvářet trasy a na naší schopnosti přivést dostatek zájemců. Zatím se nám to daří a dost zajímavých letů už jsme zorganizovali k velké spokojenosti pilotů i cestujících. Tak nám držte palce, ať se daří dál a – létejte s námi!

Za Fér Éro

Michal Raudenský