Pro piloty +420 603 807 087
Vyhledat

A jak to tam nahoře vlastně vypadá?

  • Úvod
  • Blog
  • A jak to tam nahoře vlastně vypadá?

Jedním slovem? Nepopsatelně! K popisu té nádhery mi nestačí slov, tak se podívejte na několik videí přímo z Fér Éro letů. 

Takto například vypadá průlet okolo hradu Trosky při novoročním vyhlídkovém letu. Jak na nový rok, tak po celý rok se říká...

Z letiště Sazená je to na Trosky přibližně půl hodiny letu směrem přes Mělník a Mladou Boleslav. Okolo Hradu vždy rád vykroužím jednu 360 pravou zatáčku tak, aby měl pasažér hrad celou dobu krásně na očích. 

Tento bizarní hrad byl postaven v průběhu let 1380 - 1390 Čeňkem z Vartemberka. Na hřebenu mezi oběma vrcholy založil vnitřní hrad s obytnými paláci a na vrcholu obou skal pak nechal vybudovat obranné, ale zároveň obytné věže. Na nižším, nazývaném pro jeho rozložitější vzhled Baba, stávala šestiboká dvoupatrová stavba, přístupná z paláce ze severní strany. Na vyšším a štíhlejším vrcholu nazývaném Panna stával palác obdélníkový, původně třípatrový, v jehož prostoru byla prý i hradní kaple. 

Ke konci svého života se zadlužil (patrně i stavbou hradu) tak, že roku 1394 musel své panství Nový Bydžov a Trosky postoupit králi Václavu IV., svému největšímu věřiteli. Ten hrad po čtyřech letech prodává mocnému rodu Bergovců, který na Troskách hospodařil až do roku 1455, kdy poslední z rodu Jan pansví prodal Janu Zjíci z Hasenburka, majiteli nedaleké Kosti. V této době byl hrad plně funkční, obýván a sloužil jako mocná pevnost a nikdy nebyl vojensky dobyt. Ani roku 1424, kdy ho krátce obléhal Žižka.

Roku 1497 přešly Trosky do majetku Šelmberků, roku 1524 Bibrštejnů, 1551 Lobkoviců až je roku 1559 kupuje Jindřich ze Smiřic. Sláva hradu v této době definitivně končí.

Zde jsou záběry kouzelných Jižních Čech z výšky. Autentické video je z vyhlídkového letu do Vilshofenu v Německu. Je tam překrásné letiště přímo podél modrého Dunaje. U dráhy je vynikající restaurace a možnost koupání přímo v Dunaji:-) Cestou zpět jsme viděli Šumavu, Hrad Kašperk a Rabí, Točník a Křivoklát. Touto trasou se dá doletět až do Salzburku, kde přímo na letišti je k vidění letecké muzeum a hangár Red Bullu. Prohlídka legendárního města W.A.Mozarta je třešničkou na dortu.

Vyhlídkový let do Drážďan je trhák Fér Éra. Za pouhých 40 min letu přes hrad Hazmburk, Ústí nad Labem a Pirnu jsme natočili tyto záběry přistání na letišti v Drážďanech. Takový pohled v dopravním letadle opravdu nebude:-) Na letišti jsme se šli podívat na vyhlídku na velká "éra" a na cestě zpět byl k vidění pohádkový jezerní hrad Moritzburg - Ano, točila se tam pohádka Tři oříšky pro Popelku. Cestou zpět se pak kocháme výhledy na krásu českého středohořím.

Okolo Mělníka jsem letěl snad 1000x, ale pokaždé mě nadchne zdejší zámek, starobylé náměstí a soutok Vltavy a Labe. Tento pohled je součástí krátkých "skoků do oblak" kdy za 20 minut stihneme Mělník, Račický kanál a oblet hory Říp. Prakticky každý pasažér tohoto krátkého vyhlídkového letu si žádá prodloužení se slovy "to už je konec?" Ano, je to chorobně návykové.

Příště budu pokračovat dalšími videi, ale věřte, že nahoře na palubě, je to mnohem mnohem lepší!
Michal Monoszon